Dag 13

Tacksamhet, vägen ur negativitet

Det är lätt att stanna i mönster som att forcera och bara köra på när ett hinder dyker upp eller att göra motstånd när vi hamnar i negativa situationer. Man fokuserar på det som inte går eller inte finns. Ta ett steg tillbaka och släpp taget, fundera på vad som går att förändra och inte. Där svaret är att inget går förändra så lägg inte din tid där. Går det förändra, ja då kan du fundera på hur du kan göra på bästa sätt. Reflektera över vad du lär dig i varje situation.


Andra omständigheter och personer påverkar oss ofta negativt om de är på dåligt humör och det är också det som läggs fokus på efter en dag. Vad han eller hon gjorde som gjorde de upprörda och som fick dig på dåligt humör. Hur skulle det bli om man istället kunde släppa det som andra gör och komma hem gladare och positivare. Föreställ dig skillnaden på stämningen runt middagsbordet hos en familj som pratar om allt negativt som hänt på en dag, kontra att de berättar om allt positivt som hänt. Vilket föredrar du?

Det är omöjligt att vara negativ när du är tacksam, om du är tacksam för allt i livet kommer de negativa situationerna gå upp i rök. När vi känner tacksamhet är vi närvarande i stunden. Vi ser och uppmärksammar det som sker just nu och kan känna glädje över livet.


Tänk tacksamhet vart du än går, tacka för solen som värmer oss, bilen du kan ta till jobbet, dina härliga kollegor, tacka för maten som du har i ditt kylskåp och din sköna säng. Du kommer känna hur mycket som ändras runt dig bara du visar tacksamhet.

Dagens utmaning:

Gå en hel dag utan att säga något negativt. Om du råkar göra det så vänd det snabbt och lätt till något positivt. Exempel: åh vad Anna jobbar sakta idag. Lägg till: men jag måste säga att hon är grym på att sortera papper, jag är så tacksam för att vi har henne på jobbet. Reflektera, hur känns det när du bryter det negativa direkt?


​​​​​​​
När du lägger dig ikväll skriv en lista på saker du är tacksam för som hänt under dagen.

Dagens citat:

”Att vara tacksam för livet är den största gåvan du kan ge dig själv.”

Okänd

Back to: 21 dagar av självkärlek